Naapuruston onnellisuuden vahvistajat: Osallistuminen, jakaminen ja auttaminen
Pienten, sosiaalisten vuorovaikutustilanteiden lisäksi on yksinkertaisia toimia, joiden avulla me voimme tehdä itsemme ja ympäristömme onnellisemmaksi. Kutsumme niitä naapuruston onnellisuuden vahvistajiksi: 1) osallistuminen 2) jakaminen ja 3) auttaminen.
1: Naapuruston toimintaan osallistuminen
On osoitettu, että asioiden yhdessä tekeminen ja mahdollisuus vaikuttaa naapurustoon ovat tärkeitä asukkainen hyvinvoinnille. Sen vuoksi onkin ilahduttavaa huomata, että ihmisiä kiinnostaa osallistua naapuruston kunnossapitoon, kuten maalaukseen tai rikkaruohojen kitkemiseen. Suomalaiset, jotka asuvat naapurustossa, jossa toiminnan aloittaminen on keskimäärin helppoa, raportoivat 22 prosenttia suuremmasta naapuruston onnellisuudesta.
Top 3: Asiat, joita suomalaiset haluaisivat tehdä naapureidensa kanssa
- Sosiaaliset kokoontumiset, esim. grillaus tai paikalliset juhlat
- Naapuruston kunnossapito, esim. maalaus, rikkaruohojen kitkeminen tai siivous
- Kestävää elämäntapaa koskevat aloitteet, esim. kirpputorit tai tavaroiden vaihto
Vinkki onnellisuusasiantuntijalta: Pidä paikat puhtaina
2: Tilojen ja asioiden jakaminen naapureidesi kanssa
Maapallon kestävää kehitystä tukeva jakamistalous on kasvava ilmiö, mutta tilojen ja tavaroiden jakamisella on myös yhteisöllisyyttä tukevia ja eristyneisyyttä ehkäiseviä vaikutuksia. Tutkimuksemme mukaan suomalaiset, jotka voivat viettää aikaa naapuruston yhteistiloissa, kertovat 13 prosenttia korkeammasta yleisestä elämänonnellisuudesta. Jakamisella on siis monia myönteisiä vaikutuksia. Mutta mitä tiloja ja tavaroita ihmiset ovat halukkaita jakamaan naapureidensa kanssa?
Tilat ja tavarat, joita mieluiten jaamme naapureidemme kanssa
3: Naapurin auttaminen
Kolmas tapa vahvistaa sekä omaa että naapurustomme onnellisuutta on ojentaa naapurille auttava käsi. Tutkimuksemme osoittaa, että ihmiset, jotka ovat auttaneet naapureitaan, lainanneet tai antaneet heille jotain, raportoivat korkeammasta naapuruston onnellisuudesta. Mitä useammin näitä tapahtuu, sitä enemmän onnellisuus lisääntyy. Lisäksi suomalaiset, jotka asuvat sellaisissa naapurustoissa, joissa he uskovat naapureidensa olevan valmiita auttamaan toisiaan tarvittaessa, kertovat olevansa 32 prosenttia onnellisempia naapurustossaan.
Vinkkejä onnellisuusasiantuntijoilta: Älä epäröi tarjota apua
Miksi muiden auttaminen tekee meidät onnellisemmaksi
Monelle meistä naapurin auttaminen saattaa tuntua hankalalta sovittaa päivärytmiimme, mutta sen tekeminen saattaa jopa helpottaa kehomme kokemaa arjen stressiä. Tiedetoimittaja Marta Zaraska kertoo, miten: – Kun autamme muita, kehomme aktivoi ”hoitojärjestelmämme”. Se laukaisee palkkiojärjestelmämme ja kertoo kehollemme, että teemme jotain hyvää. Se myös alentaa stressihormoni kortisolin tasoa ja vaimentaa kehomme taisteluvastetta stressaavissa tilanteissa. Mitä enemmän käytämme aikaa toisten auttamiseen ja siten hoivajärjestelmiemme aktivoimiseen, sitä pitempään lievitämme kehoamme arjen stressistä ja ennen pitkää parannamme terveyttämme.