Luku 1

Naapurisuhteiden suuri – mutta aliarvostettu – merkitys

On yleisesti tiedossa, että vahvoilla sosiaalisilla yhteyksillä, kuten perheellä ja ystävillä, on elintärkeä rooli hyvinvointimme kannalta.

Tutkimuksemme osoittaa kuitenkin, että myös hetkelliset sosiaaliset kanssakäymiset naapurin kanssa voivat vaikuttaa onnellisuuteemme merkittävästi. Koska läheiset ystävät ja sukulaiset saattavat asua kaukana, pienet arkipäiväiset jutustelut ovat avainasemassa yhteisöllisyyden ja turvallisuudentunteen muodostumisessa. Yksilöllisyyttä korostavassa yhteiskunnassa päivittäisiä vuorovaikutustilanteita hieman tuntemattomampien ihmisten, kuten naapureiden, kanssa jopa vältetään ja niiden merkitystä aliarvioidaan.

Tutki, miten vuorovaikutus naapureiden kanssa vaikuttaa onnellisuuteen naapurustossa


”Kun meistä on tullut yksilöllisempiä ja omavaraisempia, olemme yleensä – tai ainakin uskomme olevamme – vähemmän riippuvaisia toisistamme. Tämän seurauksena useimmat meistä keskittyvät yksilöllisiin asioihin yrittäessämme tulla onnellisemmiksi ja tyytyväisemmiksi. Mutta jos uskomme, että voimme tulla onnellisemmaksi vain luomalla uraa tai optimoimalla fyysistä terveyttämme, jätämme huomiotta suhdetekijöiden merkityksen”

/ Markku Ojanen, psykologian professori

Näin tapahtuu kehossamme, kun olemme vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa

Tiedetoimittaja Marta Zaraskan mukaan naapurien välisellä vuorovaikutuksella on paitsi myönteisiä vaikutuksia onnellisuuteemme ja henkiseen hyvinvointiimme, se voi parantaa myös fyysistä terveyttämme:

Pelkkä katsekontakti saattaa riittää vapauttamaan kehossamme niin sanottuja ”sosiaalisia hormoneja”, kuten oksitosiinia, serotoniinia ja endorfiinia, jotka liittyvät rakkauden, onnellisuuden ja nautinnon tunteisiin. Hormonit kohentavat mielialaamme ja tuottavat hyvää oloa, mutta niillä on myös monia suoria terveysvaikutuksia, kuten tulehduksia lievittäviä ja verenpaineen säätelyssä auttavia ominaisuuksia.

Vinkki onnellisuusasiantuntijalta: Noudata japanilaista viiden kohdan sääntöä.

Japanilaisilla on ”viiden sääntö”: sinun pitäisi tuntea naapurit, jotka asuvat molemmin puolin taloasi ja kolmessa omasi edessä olevassa talossa. Lisäämme vielä yhden viiden säännön: yritä puhua viiden naapurin kanssa kuukaudessa tai yhden naapurin kanssa vähintään viiden minuutin ajan ja katso, mitä siitä seuraa!

/ Marta Zaraska, tiedetoimittaja

Luku 2

Naapuruston onnellisuuden vahvistajat: Osallistuminen, jakaminen ja auttaminen